Zašto su žene nevidljive u društvu? Zašto više ne slavimo ženu Distrikta ?

Danas se obelježava Međunardoni dan žena. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena.
Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini  doživjela neki oblik nasilja, a dok ovo čitate mnoge trpe nasilje. U prosijeku su plaćene 46% manje od muškaraca. Borba za ove i druge jednanosti nije prestala.

Brčko distrikt BiH danas slavi 20 godina od uspostavljanja, a koliko na ovakav važan datum slavi žene koje su doprinijele razvoju naše lokalne zajednice?


Za dvadest godina postojanje ove admistrativne jedinice rješene su tek neka pitanja žena. Iako u nekim segmentima života tretiramo ženu bolje od ostatke države, programi i mjere koje Distrikt nudi nisu dovoljni, ne odgovaraju na potrebe svih žena, nisu sistemski postavljeni. Žene Distrikta Brčko zaslužuju bolje, zaslužuju veće uvažavanje, vidljivost i jednakost u društvu.
Distrikt ima izvanrednih žena, voditeljica udruženja, profesorica, nastavnica, državnih djelatnica, novinarki, policijskih službenica, vaspitačica, akademskih građanki, političarki, penzonerki, djevojaka i djevojčica koje ne vidi ni jedan dan u godini pa ni danas na Međunarodni dan žena.
Kroz cijeli program obilježavanja 20 godina Distrikta žene se slave tek jedinim događajem u organizaciji udruženja, a današnji dan je ponovno posvećen isključivo Distriktu i nikako ženi u njemu. Na svečanoj akademiji nije najavljen govor ni jedne žene iz Brčkog, a ima ih vrlo uspješnih koje bi mogle reći puno toga i povodom dana Distrikta i Međunarodnog dana žena.
Vraćamo li se to koracima unatrag? Zašto su žene nevidljive na važne datume, na njihov dan?

Više o Međunarodnom danu žena
Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

(AUSTRALIA OUT) International Women’s Day, 12 March 1977. SMH Picture by DAVID BARTHO (Photo by Fairfax Media/Fairfax Media via Getty Images)

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”. Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama. Foto: Rex Features / Žene u turskoj slave Dan žena U Čehoslovačkoj se Dan žena za vrijeme komunističkog režima pretvorio u parodiju, te je ukinut nakon baršunaste revolucije. U Mađarskoj se, pak, običaj poklanjanja cvijeća ženama zadržao i nakon pada komunizma. Na zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. Majčin dan se kao blagdan u čast majki i majčinstva obilježava u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju. Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.