Održana Povorka ponosa u Sarajevu

Prva Povorka ponosa u Bosni i Hercegovini održana je u Sarajevu pod sloganom “Ima izać’”. Prema zvaničnim procjenama u Povorci je učestvovalo oko dvije hiljade osoba.

Tačno u podne okupljeni su krenuli glavnom gradskom ulicom, od Vječne vatre prema Trgu Bosne i Hercegovine, gdje je upriličeno obraćanje organizatora i učesnika.

Kroz Povorku ponosa aktivisti su pozvali na zaštitu prava i zaustavljanje diskriminacije LGBTIQ osoba u društvu. Tako je Sarajevo postalo posljednji europski glavni grad u kojem se održala prva povorka ponosa.

U povorci ponosa bili su američki i britanski veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson i Matthew Field, kao i nekoliko domaćih političara. Prvu povorku ponosa u Sarajevu podržale su i brojne javne osobe iz Bosne i Hercegovine kako iz svijeta politike, tako i drugih sfera. Skup su podržali i Damir Arnaut, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zatim SDP-ov zastupnik u Državnom parlamentu Saša Magazinović u društvu kolegice iz Parlamenta FBiH Lane Prlić te Feđa Isović, Haris Pašović, Almir Kurt i mnogi drugi… Titovom ulicom, osim građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, šetali su se i ljudi iz Beograda, Zagreba, Tirane, Skoplja, Podgorice i drugih gradova regije koji su došli dati potporu prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa. Sudionici povorke zaustavili su se na Trgu BiH ispred zgrade državnog parlamenta gdje su se javnosti obratili članovi organizacijskog odbora te uputili poruke u znak podrške borbi za veća prava LGBTIQ osoba u BiH. Povorka je gradom prošla bez incidenata.